Nederland

Stemcomputers krijgen nieuwe software

donderdag 12 oktober 2006 16:19

Bijna alle stemmachines in Nederland zullen worden uitgerust met nieuwe chips en nieuwe software, die niet opnieuw te programmeren is en dus fraudebestendiger is dan het oude materiaal.

Dat heeft minister Atzo Nicolaï (VVD) voor Bestuurlijke Vernieuwing donderdag gezegd. Ook wordt er een speciale commissie ingesteld, met daarin ook technici, die het hele stemproces zal gaan onderzoeken. Verder zullen alle machines worden verzegeld met een uniek ijzeren zegel.

Stemcomputers worden uitgerust met nieuwe software
Stemcomputers worden uitgerust met nieuwe software

Daarnaast heeft Nicolaï inlichtingendienst AIVD gevraagd om uit te zoeken of het echt mogelijk is om met behulp van radiosignalen te achterhalen wat iemand heeft gestemd.

Zeer fraudegevoelig
Vorige week beweerde de actiegroep Wijvertrouwenstemcomputersniet.nl dat de meeste stemcomputers niet zijn beveiligd en daardoor zeer fraudegevoelig zijn. De uitslag zou gemakkelijk te manipuleren zijn en ook zou met behulp van radiosignalen te achterhalen zijn wat iemand heeft gestemd.

De actiegroep dreigde een kort geding aan te spannen tegen Nicolaï als hij niet snel maatregelen zou nemen (lees ook 'Stemcomputers gemakkelijk te manipuleren').




  • Neem nu een gratis abonnement op een van onze nieuwsbrieven  (dagelijks, stijl of wekelijks). U kunt zich altijd weer uitschrijven via de uitschrijfknop onderaan de nieuwsbrief.