GÜNCEL ANA SAYFAYA DÖNÜŞ

01/04/2001

Dünyada Zaman

Türkiye

Arşiv-Arama

Özel Dosyalar

Ana Sayfa

Haberler

Ekonomi

Dış Haberler

Politika

Kültür Sanat

Spor

Yazarlar

Haber İndeksi

Bölge Haberleri

Diziler

Televizyon

Hodri Meydan

Millet Kürsüsü

Tüketici Masası

Röportajlar

Fikir Platformu

Medya Analiz

Bilişim

Eğitim

Akademi

Hayat

Otomobil

İnsan Kaynakları

Reklam

İletişim / Künye

ENGLISH


GALATASARAY

 

TARİHÇE

Galatasaray Spor Kulübü 1905 yılında saraya yakın kimselerin çocuklarının öğrenim gördükleri o zamanki adıyla Mekteb-i Sultani, şimdiki adıyla ise Galatasaray Lisesi'nde kuruldu. Sonradan kayıtlara 1 numaralı kurucu üye olarak geçen Ali Sami Yen ile birlikte, Asım Tevfik, Emin Bülent, Bekir Sıtkı, Reşat Şirvani, Celal İbrahim, Tahsin Nihat, Abidin Daver ve Refik Cevdet Sarı-Kırmızılı kulübün temelini 1 Ekim 1905'te Galatasaray Lisesi'nin beşinci sınıfında edebiyat dersinde baş başa vererek atarlar. Ali Sami Yen reis, Asım Tevfik muhasebeci, Refik Cevdet'te ikinci reis olur. Asım Tevfik her hafta lisedeki arkadaşlarından 1'er kuruş toplar, bu para oyunculara ve malzeme alımına harcanırdı. Ali Sami Yen topu şişirir ve yağlardı. Ölümsüz başkan Ellinci Yıl kitabında şu görüşlere yer verir:
Topumuza evladım gibi bakardım. Zaten varımız yoğumuz da toptu.
Mektebe gelirken domuz sokağından geçer, domuz yağı alırdım. Topu
onunla yağlar ve şişirirdim. Yamasını yeni aldığım papucumdan keserek yapmıştım. Bunu gören arkadaşlar bana belkide reislik payesini bu yüzden verdiler. Zaten o zaman reisliğe ve diğer vazifelere en çok çalışan yükselirdi. Cevdet'te formaları yıkadığı için ikinci reis olmuştur. Tek amacımız vardı, bir renge ve isme malik olup Türk olmayan takımları yenmekti. Evet, G.Saray Terbiye-i Bedeniyye Kulübü adıyla kurulan birliğin amacı; İngilizler gibi toplu halde oynamak, bir renge ve isme sahip olmak, Türk olmayan takımları yenmekti. Kültürel alanda her zaman öncü olan G.Saray Lisesi'nin bağrından çıkan Sarı-Kırmızılı kulüp, sportif alanlarda da pek çok ilke önderlik etmiştir. Ali Sami Yen ve arkadaşlarının yanı sıra okulda öğrenim gören Bulgar ve Sırp öğrenciler de kulübün kuruluşunda ve mücadelesinde pay sahibi olmuşlardır.

 

Amblemin hikayesi

Galatasaray'ın ilk amblemi 333 Şevki Ege tarafından 1923'te çizildi. İlk amblem ağzında futbol topu olan kanatları gerili bir kartaldı. Ancak bu benimsenmedi ve Şevki Ege'nin emeği bir kenara itildi. Daha sonra Ayetullah Emin ve Şinası Şahingiray'ın her hafta el yazısı ile çıkardıkları "Kara Kedi" isimli derginin kapağında basit fakat zarif şekilde çizilmiş "Gayin ve Sin" herkesin dikkatini çeker. Kırmızı "Gayin" içerisine sarı bir "Sin" oturtulmuştur. Muazzam ölçülerle resmedilmiş olan bu güzel şeklin kulübün amblemi ve rozeti olması doğrultusunda bir karara varılır.
Yalnız bunun kongereye teklifi gerekmektedir. Ayetullah Emin çekingen bir yapıya sahiptir. Kongre günü gelip çatar. G.Saray bu kongrede çok büyük hamlelere hazırlanır. Herkes bir teklifle gelir bu kongreye. Şinasi, Ayetullah'tan amblemi almış arka sıralarda çekingen bir vaziyette beklemektedir. En son Dr. Naki Canko dayanamaz ve Şinasi'nin elinden amblemi kapar ve söz alır: Arkadaşlar, genç kardeşimiz Ayetullah'ın çizmiş olduğu bir rozet var. Bu şeklin kulübümüzün resmi rozeti ve amlemi olmasını teklif ediyorum. Sarı-Kırmızı renklerle üyelere takdim edilen "Gayin" "Sin" harfleri alkışlar arasında ittifakla kabul edilir. İlk amblem 1925'te kurulan talebe sandığının mektup, kağıt ve zarflarında kullanılır. Daha sonra lisede giyilen kasketlere ve çeketlere takılır. Şu an divam üyeleri ile Galatasaray yönetimi arasında "Senin mi?", "Benim mi?" tartışması yapılan amblemin mucidi Ayetullah Emin 29 Eylül 1931'de vefat eder. 

 

Hep hafızalarda
Türk futbolunda hafızalardan silinmeyen en ilginç olaylardan biri 1959'da yaşandı. Türkiye Ligi final maçında Galatasaray ve Fenerbahçe karşı karşıya gelir. 10 Haziran 1959'da İnönü Stadı'nda oynanan maçın 39. dakikasında soldan cezasahası içerisine giren Metin Oktay, F.Bahçe'nin defans elemanı Naci Erdem'i çalımladıktan sonra sol ayağı ile sert bir vuruş yapar. Özcan Arkoç'un bakışları arasında ağlara giden top, oradan da dışarı çıkar. Ağları yırtan gol olarak tarihe geçen bu golün atıldığı karşılaşmayı Galatasaray 1-0 kazanır. Ne varki, bir hafta sonraki rövanş maçında F.Bahçe Cim Bom'u 4-0 yenerek şampiyon olur.
Ezeli rakip olan Fenerbahçe ve Galatasaray arasındaki en ilginç
olaylardan birisi de 1910-1911 sezonunda yaşanır. Kadıköy'de
Fenerbahçe-Galatasaray derbisi oynanacaktır. Ancak öyle sert bir lodos eser ki, 11 kişilik Galatasaray takımından yalnızca 7'si karşıya geçebilir. İnanılmaz bir inançla mücadele eden o 7 kişi, Sarı-Lacivertli ekibi 7-0 yener. Bu maçta Fenerbahçe kalecisi Ali Said sakatlanarak çıkar. Kalecisiz oynamak zorunda kalan Fenerbahçe'de gol yiyen bir diğer arkadaşına kaleyi devreder. 

 

Yurt dışındaki İlk Türk
Galatasaray, 11 Eylül 1911'de Macaristan'ın Kolojvar takımı ile
karşılaşarak lik kez yurt dışında mücadele eden Türk takımı unvanını
elinde bulunduruyor. Ahmet Robenson, Neşet İsmet, Cevat, Hasan, Bekir Bircan, Dalaklı Hüseyin, İdris, Celal, Galip Kulaksızoğlu, Emin Bülent'ten kurulu Sarı-Kırmızılı ekip, yurt dışındaki bu ilk maçını tecrübesizliği sebebiyle 5-1 kaybetti. Yine aynı kentte 12.09.1911'de yine aynı takımla yaptığı maçı bu kez de 4-1 kaybetti. G.Saray 15 Eylül 1911'deki Budapeşte'nin Ferençvaroş takımı ile yaptığı karşılaşmadan da 7-1 mağlup ayrıldı. 20 Eylül 1911'de ise G.Saray ilk yurt dışı seyahatinin son maçını Bükreş karması ile oyandı. Cim Bom bu kez rakibini 11-1 gibi farklı bir üstünlükle yenerek yurda döndü.

Florya'da Bugün

Başkanlar

Teknik Adamlar

Gol Kralları

Başarılar

Lig Fikstürü

Yabancı Oyuncu

Taraftarın sesi

Spor Müdürü
Hayri Beşer

h.beser@zaman.com.tr

Editör
Osman Aykut

o.aykut@zaman.com.tr

| Ana Sayfa | Haberler| Ekonomi | Dış Haberler | Politika | Kültür Sanat | Spor | Yazarlar | Haber İndeksi | Hodri Meydan |

Copyright© 1995-2000 Feza Gazetecilik A.Ş. / Çobançeşme Mh. Kalender Sk. No: 21 34530 Yenibosna / İstanbul
Tel:
+90 (212) 639 34 50 (pbx)  Fax: +90 (212) 652 24 23  e-posta: zaman@zaman.com.tr
Bu site Zaman Gazetesi Internet Servisi tarafından hazırlanmaktadır.