V4 chce spoločné veľvyslanectvá

  • 4. september 2009Zdroj: TASR
  • veľkosť písma

Zastupiteľstvá V4 majú byť umiestnené do spoločnej budovy

Slovenská ambasáda, Maďarsko, Budapešť, policajti Zdroj: TASR/MTI/ilustračné

Hlavným dôvodom je hospodárska kríza, ktorá núti krajiny robiť obmedzenia aj v oblasti zahraničnej politiky, uviedol dnes poľský denník Gazeta Wyborcza.

Tabuľky s nápisom "Veľvyslanectvo Vyšehradskej štvorky" majú visieť na diplomatických budovách v Ázii, Afrike a Južnej Amerike. Spoločné konzuláty krajín V4, ktoré budú vydávať víza do Schengenskej zóny, budú možno aj v postsovietskych krajinách.

"Budeme predskokani spoločnej európskej diplomacie a hlas vyšehradskej skupiny bude znieť v rámci EÚ silnejšie," povedal pre denník spolupracovník poľského ministerstva zahraničných vecí. O podrobnostiach projektu by mali šéfovia rezortu zahraničných vecí Česka, Poľska, Maďarska a Slovenska rokovať ešte tento rok v poľskom meste Sopot.

Podľa hovorcu poľského ministerstva zahraničných vecí Piotra Paszkowského Varšava tento nápad plne podporuje. Idea veľvyslanectiev Vyšehradskej štvorky nie je nová. Maďarskí diplomati majú napríklad pracovať na poľskom veľvyslanectve v bieloruskom Minsku. Myšlienka sa však doposiaľ nezrealizovala, pretože krajiny nechceli upustiť od symbolov nezávislosti.

Maďarsko muselo tento rok kvôli kríze uzatvoriť štyri veľvyslanectvá a osem konzulátov. "To isté urobili aj moji kolegovia z Poľska, Česka a Slovenska. V niektorých významných častiach sveta strácame naše zastúpenie. Nevydávajú sa víza, nie sú kontakty, na mape sú čierne diery," uviedol maďarský šéf diplomacie Péter Balázs.

"Spoločne si prenajmeme budovu a potom ju rozdelíme na štyri časti," dodal Balázs a pripomenul, že spoločná by bola recepcia a priehradka, kde sa prijímajú žiadosti o víza.

Hovorca slovenského ministerstva zahraničných vecí Peter Stano zdôraznil, že táto záležitosť je značne naliehavá. Podľa neho sa musia štyri krajiny na zatvorení veľvyslanectiev dohodnúť. "Nesmie sa pripustiť, aby sa napríklad všetky štyri stiahli z Laosu alebo Nového Zélandu. Jedna krajina musí svoje zastúpenie ponechať," pripomenul Stano.