Våra djur

Nordens Ark arbetar för att rädda och bevara hotade djur. I anläggningen finns det över 100 arter och raser från en klimat som liknar vårt nordiska.

Ni möter:
• Hotade nordiska gamla lantraser.
• Hotade vilda nordiska däggdjur, fåglar, reptiler, amfibier och insekter.
• Hotade exotiska vilda däggdjur, fåglar och amfibier.
• Hotade tropiska reptiler och amfibier.

Nordens Ark bedriver avel och uppfödning , en del av djuren sätts tillbaks ut i sin naturliga miljö och vi medverkar i olika internationella forskningsprojekt samtidigt som vi sprider information. Allt för att kunna ge de hotade arterna en framtid.   

Promenaden är lite drygt 3 km lång i kuperad terräng. På flera ställen i parken finns det möjlighet att prova på olika aktiviteter. Du kanske är snabbare än en järv eller hoppar längre än en leopard!

För mer information om djuren klicka i menyn till vänster! 

Klicka här för att komma till intressanta och användbara länkar!





"Övergivna" djurungar

Ensamma djurungar är sällan övergivna!

På vårkanten vimlar det av djurungar i naturen. Söta rådjurskid, ekorrungar, små igelkottar och fågelungar - låt dem vara! Varje år dör många djurungar i onödan när människor försöker ta hand om dem.

Många djurungar har bara mamman hos sig under några korta stunder per dygn och är inte övergivna bara för att de är ensamma. Det gäller tex harar, rådjur och ugglor. När det gäller måsar, vadare och trastungar finns föräldrarna i närheten och varnar vid intrång i reviret. Rävvalpar och ekorrungar vandrar runt i närheten av boet utan att vara övergivna.

Rådjursmamman lämnar sina kid och återkommer några gånger under dygnet för att ge di, oftast i gryning eller skymning. Kråkfåglar och trastar lämnar sina bon en dryg vecka innan de är flygfärdiga, de hoppar runt på marken och matas av föräldrarna.

Har du ändå tagit hem en djurunge ska du lägga tillbaka den där du tog den. Djurungens mamma tar hand om den även om någon rört den. Men du får ha tålamod, det kan ta en stund.

Att föda upp vilda djur är mycket svårt. Fel mat kan få ödesdigra konsekvenser för djuret. Till exempel kan bröd göra att matspjälkningen slutar fungera hos fågelungar. Nästan alla fåglar livnär sig på insekter.

För att få lov att vårda vilda djur i hemmet så räcker det inte med kunskap och omtanke, man måste dessutom ha tillstånd från länsstyrelsen att man är godkänd som viltrehabiliterare. Ta alltid kontakt med en viltrehabiliterare om du hittar en djurunge, se Naturvårdsverkets kontaktlista över godkända viltrehabiliterare i ditt område.

Det är dessutom olagligt att ta hand om vilda djur i mer än 48 timmar om man inte är en godkänd viltrehabiliterare.

 

Du kan också kontakta:

Fågelcentralen, Göteborgs Ornitologiska förening
Tullare Hög 50
442 90 Kungälv

Tel 0303-16501
birdcenter(a)swipnet.se
www.fagelcentralen.se

www.kfv-riks.se
0705-47 17 00