• Kommentera sidan
  • Tipsa en vän


Smygehuk - Sydligast i Sverige

 

Sveriges sydligaste udde, Smygehuk, är belägen öster om Trelleborg. Smygehuk är en flack sandudde som omges av steniga stränder. Längre söderut än såhär kan man inte komma, inte om man vill förbli torr om fötterna. Strax öster om udden ligger Smygehamn.

 

HamnenHamnen
Här har det bott människor sedan urminnes tider. Det lilla fiskeläget som utgör ursprunget till Smygehamn har funnits här sedan 1600-talet. Smyge fiskeläge beboddes 1877 av 16 fiskare. 1962 fanns omkring 35 fiskare med sju storbåtar verksamma i Smyge.

 

Fisket, handeln och kalkindustrin hjälpte en gång till att bygga upp samhället. Hamnen var tidigare ett kalkbrott men är numera ombyggd till en av kommunens tre gästhamnar.

 

Hamnen i Smygehuk är Sveriges sydligaste udde. På piren markerar en skylt den exakta positionen, 55 grader 20 minuter 3 sekunder, samt avståndet till olika orter i världen.

 

Kalkugn

Brytning och bränning i kalkugnar försiggick under 1800-talet. Kalkugnarna fick ett kort uppsving strax efter kriget. Den äldsta och största av de gamla kupolugnarna finns kvar. Den ligger mellan Köpmansmagasinet och hamnen.

 

Kalkugnen i SmygeDe övriga är belägna nordöst om den gamla kyrkbyn Östra Torp.

 

Köpmansmagasin

Köpmansmagasinet sägs ha fungerat som omlastningsplats för smuggelvaror under Napoleonkrigen. Idag finns här en turistbyrå och utställningar av konst och konsthantverk samt en keramikverkstad. Man ordnar också konstinstallationer utanför magasinet samt musik- och teaterkvällar. Sveriges sydligaste spelmansstämma avhålls här varje sommar.

 

Fyren
Smygehuks gamla fyr, väster om byn, syns knappt under sommarhalvåret då de storväxta almträden som omger fyrplatsen döljer det 17 meter höga tornet. Fyren är öppen för besökare och erbjuder en hänförande utsikt. Den gamla fyrvaktarbostaden är sedan ett tiotal år ombyggd till vandrarhem. Kapten Brinks Kajuta, ett litet sjöfartsmuseum, är inrymt i den gamla tvättstugan.

På Valborgsmässoafton, den 30 april 2002, återtändes Smygehuks fyr. Fyren byggdes 1883 av dåvarande Lotsstyrelsen och släcktes 1975 till fromma för den nya kassunfyren på Kullagrundet.

 

Fyren

Utsikten från toppen av Smyge fyr är enastående. Härifrån kan man se långt ut över både slätt och hav. Sommartid är fyren tillgänglig efter hänvisning i vandrarhemmet, som återfinns i den gamla fyrvaktarbostaden intill fyren.

 

Av riksintresse

Riksantikvarieämbetet har förklarat området Östra Torp – Smygehamn för av riksintresse enligt nedanstående:

Motivering:

Industrimiljö och hamnmiljö med talrika lämningar efter kalkframställning som succesivt

under 1800-talet utvecklats kring fiskeläget Smygehamn.

Uttryck för riksintresset:

Kupolkalkugnarna norr om Östra Torps by från tiden 1850-1930 samt vid Smygehuk en

kalkugn från 1802. Kalkutskeppningshamn i Smygehuk med magasin från 1800-talets

början och hamnanläggning från 1920-talet i Smygehamn.

I området ingår även:

Smygehuks fyrplats på Sveriges sydligaste spets och Hemmesdynge kyrkby.

 

Sidan Publicerades:2003-05-1506:58
Sidan Ändrades:2003-05-1506:58
uiqt|wB|zmttmjwzo{5swuu}vH|zmttmjwzo5{m|zmttmjwzo{5swuu}vH|zmttmjwzo5{muiqt|wBqvnwH|zmttmjwzo5{muiqt|wBqvozql5%wittH|zmttmjwzo5{m